Κλιμακώνουν οι Τούρκοι απειλώντας ευθέως ακόμη και την Αίγυπτο για την συμφωνία με την Λευκωσία
Κλιμακώνουν οι Τούρκοι απειλώντας ευθέως ακόμη και την Αίγυπτο για την συμφωνία με την Λευκωσία

Κλιμακώνουν οι Τούρκοι απειλώντας ευθέως ακόμη και την Αίγυπτο για την συμφωνία με την Λευκωσία χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως «παράνομη» ενέργεια ενώ απειλεί λέγοντας πως «με τα βήματα που θα πραγματοποιήσουμε δεν θα επιτρέψουμε να επισκιαστούν (παραβιαστούν) τα δικαιώματα του τ/κ λαού. Σας καλούμε να αναθεωρήσετε μια ώρα αρχύτερα την στάση και την συμπεριφορά σας».
Μ.Νετανιάχου και Αλ-Σίσι έχουν τονίσει πως οι ενέργειες και οι απειλές της Αγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ στρέφονται και κατά Ισραήλ-Αιγύπτου.To βέβαιο είναι πως όσο πλησιάζουμε στις ημερομηνίες των γεωτρήσεων, τόσο θα κλιμακώνεται η ρητορική της Αγκυρας η οποία «ρίχνει» στην περιοχή Μπαρμπαρός, Ορούτς Ρέις και Φατίχ.
Σε νέο σχετικό ανακοινωθέν υπογραμμίζει τη γραμμή της τ/κ πλευράς στο ζήτημα της ΑΟΖ.
«Αυτό που επιχείρησε χθες η ε/κ ηγεσία σχετικά με το μέλλον του πλούτου της περιοχής είναι μια παράνομη ενέργεια και ισοδυναμεί με την απόπειρα κλεψίματος των δικαιωμάτων του τ/κ λαού», υπογραμμίζει το τ/κ ανακοινωθέν.

«Η ε/κ πλευρά δεν φέρει το δικαίωμα να προβεί σε μια τέτοιου είδους πράξεις για το μέλλον των (ενεργειακών) πηγών που ανήκουν και στους τ/κ», τονίζει.
«Όλοι αποδέχονται τα δικαιώματα του τ/κ λαού σε αυτές τις πηγές. Τα βήματα που πραγματοποιεί η ε/κ πλευρά σχετικά με τον χρόνο, τον τρόπο και την οδό που αυτές οι πηγές θα διοχετευτούν στην παγκόσμια αγορά, στερούνται νομικής βάσης. Επίσης, δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δυο πλευρών. Αυτά τα βήματα που πραγματοποιούνται δίχως επαφή με τους εκπροσώπους του τ/κ λαού και την συγκατάθεση των τ/κ έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία θα αποφασιστεί η πορεία του κυπριακού προβλήματος.
Αυτό δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο την έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της ε/κ ηγεσίας για την συνολική λύση. Η ε/κ πλευρά δεν μπήκε στο κόπο να απαντήσει ούτε στο κάλεσμα της τ/κ πλευράς «ελάτε να συνεργαστούμε». Αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η ε/κ ηγεσία δεν επιθυμεί να μοιραστεί εκτός από την διακυβέρνηση και τον πλούτο με τον τ/κ λαό».
Τέλος, υπογραμμίζονται τα εξής:
«Με τα βήματα που θα πραγματοποιήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα σε στενή διαβούλευση και συνεργασία με την Τουρκία, δεν θα επιτρέψουμε να επισκιαστούν (παραβιαστούν) τα δικαιώματα του τ/κ λαού. Αυτό το επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά στην κοινή γνώμη. Καλούμε τους παράγοντες που ανέχονται και υποστηρίζουν τέτοιου είδους μονομερείς κινήσεις της ε/κ πλευράς, να αναθεωρήσουν μια ώρα αρχύτερα την στάση και την συμπεριφορά τους», καταλήγει το ανακοινωθέν.
«Εάν υπάρχει πετρέλαιο στη Μεσόγειο θα το βρούμε εμείς»
Το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα για οποιοδήποτε πρόγραμμα, το οποίο δεν θα ενέκρινε εκείνη, έστειλε μέσω δηλώσεών του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Μάλιστα, τόνισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να περάσει ένα σύστημα που δεν έχει μερίδιο η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Ο Ντονμέζ τόνισε:
«Εμείς πάντοτε λέγαμε αυτό. Αν υπάρχει πετρέλαιο θα το βρούμε. Θα κάνουμε περισσότερες έρευνες και γεωτρήσεις. Το τελευταίο διάστημα κάναμε σημαντικά βήματα για την έρευνα υδρογονανθράκων και την αύξηση της παραγωγής τους».
Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι στους επόμενους μερικούς μήνες το Φατίχ θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο, ενώ είπε ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου.
«Την παρουσία μας στις θάλασσες την ενισχύσαμε περισσότερο με το Μπαρμπαρός, το Ορούτς Ρέις και το Φατίχ», ανέφερε.
Επίσης, τόνισε πως τους τελευταίους 16 μήνες οι Τούρκοι ξόδεψαν 10 δισ. δολάρια για δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής. Το 50% του ποσού αυτό το πλήρωσε η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου και το υπόλοιπο 50% ντόπιοι και ξένοι επενδυτές.
Οπως ανέφερε χτες το pronews.gr, το 2022 οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου θα φτάσουν στην Αίγυπτο!​ Χτες έπεσαν οι υπογραφές σήμερα στη Λευκωσία μεταξύ των Υπ. Ενέργειας της Κύπρου και του Υπ. Πετρελαίου της Αιγύπτου για την συμφωνία υποθαλάσσιου αγωγού Φυσικού Αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο «12» της ΑΟΖ προς αιγυπτιακό τερματικό.
«Η συμφωνία δεν αφορά μόνο τη δημιουργία ενός αγωγού» δήλωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός, εξηγώντας ότι θα συμβάλει στην εξασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πλέον η Κομισίον ρίχνει το βάρος στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης επί ευρωπαϊκού εδάφους, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της να στηρίξει την κατασκευή LNG στην Κύπρο – παράλληλα με τη δημιουργία του Κυπρο-Αιγυπτιακού αγωγού και του αγωγού East Med.
Η εκπρόσωπος της ΕΕ Anna Charlotte Bournoville, η οποία ήταν παρούσα στην τελετή, αναφέρθηκε στις τρεις επιλογές για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου:
-Αγωγός από το οικόπεδο 12 προς την Αίγυπτο
-Η κατασκευή του αγωγού East Med
-Η αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών υγροποίησης φυσικού αερίου ή η κατασκευή νέων επί ευρωπαϊκού εδάφους .
Θα μείνει «εκτός παιχνιδιού» η Αγκυρα;
pronews.gr

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: