1. Μετά την πτώση του καθεστώτος Χότζα η Αλβανία μπήκε στη δίνη της μετα-εμβερικής περιόδου. Μια περίοδος που ακόμα και στις μέρες μας πασχίζει να αλλάξει σελίδα στη χώρα και στη νοοτροπία των Αλβανών.
2. Είναι σίγουρο ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, πλην των εθνικιστικών αλαλαγμών που αντί να μειωθούν, ολοένα και αυξάνονται κυρίως της δυτικής επιρροής και παρείσφρησης
στα Δυτικά Βαλκάνια, με την αιτιολογία της ανακοπής της ρωσικής διείσδυσης στην περιοχή.
3. Η εμμονή του Λευκού Οίκου στην απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τον Σερβικό κορμό με όχι και τόσο ειδικού βάρους αιτιάσεις, πλην όμως έγιναν αποδεκτές από τη Δύση, άλλαξε εδαφικά το χάρτη στη Βαλκανική. Σε μια περιοχή που παρόλο που τα τελευταία 70 χρόνια βρίσκεται σε ειρηνική ύπνωση, ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας από 1991 και μετά, άνοιξε αρκετές φορές τους ασκούς του πολέμου, ξυπνώντας τα παλαιά μίση και έχθρες, τους εθνοτικούς αλυτρωτισμούς και τις φωνές των εθνικιστών όλων των πλευρών, με τα γνωστά αποτελέσματα.
4. Χιλιάδες οι νεκροί, οι τραυματίες, οι πρόσφυγες, τα ορφανά οπ όλες τις εμπόλεμες πλευρές. Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια οι ζημιές στις υποδομές των χωρών που ενεπλάκησαν στον Βαλκανικό εμφύλιο. Δικαίως οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αποδώσουν στον πόλεμο αυτό την ονομασία 3ος Βαλκανικός Πόλεμος.
5. Οι παρενέργειες αυτών των γεγονότων ήταν και συνεχίζουν να είναι η αφύπνιση και έξαρση των εθνικιστικών φωνών και τάσεων. Στην περίπτωση δε της Αλβανίας οι θιασώτες της ιδέας της μεγάλης Αλβανίας, ξεκίνησαν ένα καλά οργανωμένο διεθνή αγώνα «δικαίωσης», τόσο για το θέμα του Κοσόβου, στο οποίο βλέπουν τους αγώνες τους να δικαιώνονται, όσο και στο θέμα του Σκοπιανού και αυτό των Τσάμηδων. Στο μεν Σκοπιανό με πληθυσμό σχεδόν το 50% των πολιτών ελέγχει σημαντικές περιοχές της χώρας αλλά και κοινοβουλευτικά αποτελεί το βαρόμετρο που ρυθμίζει τα πολιτικά πράγματα.
6. Αξίζει να θυμηθούμε τα γεγονότα του 1999 στο Κουμάνοβο όταν οργωμένες ένοπλες ομάδες του UCC (παρακλάδι του UCK), ξεκίνησε ένοπλο αγώνα για την ενσωμάτωση στο νεοσύστατο κρατίδιο του Κοσόβου, των αλβανόφωνων περιοχών της ΠΓΔΜ, με ατυχή όμως κατάληξη. Αυτό όμως δεν αποθαρρύνει τους Αλβανούς εθνικιστές που συνεχίζουν να προκαλούν ποικιλοτρόπως, με τη στήριξη και του ίδιου του αλβανικού κράτους. Η συνεχής καταπίεση της ελληνικής μειονότητας της Β. Ηπείρου με αποφάσεις – παρωδία των Τιράνων, ενθαρρύνει τα ακραία στοιχεία που ζητούν απροκάλυπτα πλέον ελληνικά εδάφη και αποζημιώσεις όλων όσων εκδιώχθηκαν παράνομα (κατά την άποψή τους) από την «Τσαμουριά».
7. Είναι τόσο πια το θράσος τους που οι διεκδικήσεις τους φτάνουν μέχρι την Αθήνα και την Ξάνθη. Μια λεπτομερή ματιά στο διαδίκτυο θα πείσει και τον πιο δύσπιστο για τα παραπάνω. Και το ελληνικό ΥΠΕΞ….συνεχίζει να αγνοεί τις προκλήσεις. Αντιθέτως ετοιμάζεται να λύσει και τις ελληνοαλβανικές διαφορές πακέτο. Αφού πρώτα πέτυχε την ιστορικής σημασίας διπλωματική «νίκη» στις Πρέσπες, ετοιμάζεται να τελειώσει και με τα ελληνοαλβανικά.
8. Όσο μας ξάφνιασε η άκαιρη συμφωνία με τα Σκόπια, άλλο τόσο μας ξάφνιασε η πρόθεση του κ. ΥΠΕΞ να λύσει και τα διμερή με την Αλβανία. Μια Αλβανία που:
α. Αμφισβητεί την οριοθέτηση της ΑΟΖ στις Διαπόντιους Νήσους (Βόρεια της Κέρκυρας), προσπαθώντας να κλέψει θαλάσσια περιοχή προς όφελός της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο η μη επικύρωση της προηγούμενης συμφωνίας μετά από παρέμβαση της Άγκυρας.
β. Συνεχίζει να εγείρει εμμέσως πλην σαφώς αλυτρωτικές τάσεις με την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας (με σημαντικό τμήμα της Ηπείρου αλλά και της Κέρκυρας υπό αλβανική κυριαρχία).
γ. Εξακολουθεί να καταπατά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Β. Ηπείρου, παρά τις χλιαρές ελληνικές αντιδράσεις.
9. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στρατιωτικά η Αλβανία δεν έχει εκείνες τις δυνάμεις για να ξεκινήσει επιχειρήσεις σε βάρος μας. Μπορεί όμως να προκαλέσει αναταραχές σε ελληνικές μεγαλουπόλεις και ιδίως σ αυτές που διαβιεί σημαντικό αλβανικό στοιχείο, η να συγκροτήσει ομάδες ατάκτων με αποστολή τη διεξαγωγή επιδρομών σε παραμεθόρια χωριά κι αυτό ΜΟΝΟ σε περίπτωση που η Ελλάδα εμπλακεί σε στρατιωτικές περιπέτειες με την Τουρκία.
10. Και φυσικά τέτοιου είδους καταστάσεις θα απασχολήσουν σημαντικό αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων που θα ήταν χρήσιμες στον Έβρο η τα νησιά του Αιγαίου. Στα τρελά σενάρια υπάρχει μια σχετική «τρελή» πρόβλεψη καθώς και μια γενική εκτίμηση για τη στάση που αναμένεται να τηρήσει η Αλβανία. Καλό θα ήταν να διαβαστεί ξανά και ξανά.
11. Τα προβλήματα θα εξακολουθούν να παραμένουν όσο δεν υπάρχει η αποδοχή του διεθνούς δικαίου και η αρχή του αμοιβαίου σεβασμού. Όσο η κατάσταση της χώρας μας θα αποτελεί ευκαιρία και πόλο έλξης για «αρπαγή» εθνικών κεκτημένων, που θεμελιώθηκαν από διεθνείς συνθήκες, τόσο θα υπάρχουν επιβουλές και αξιώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του παραλόγου.
Α. Δρούγος: Αλήθειες έξω από τα δόντια – Γιατί η Αλβανία διεκδικεί από την Ελλάδα…