Του Γιώργου Λεκάκη
Ο Τουταγχαμών είχε ταφεί σε έναν ασυνήθιστα μικρό τάφο (KV62). Το 1915, ο George Herbert, ο 5ος Κόμης του Carnarvon, «οικονομικός υποστηρικτής» (διάβαζε τυχοδιώκτης-αρχαιοκάπηλος!!!) της αναζήτησης και ανασκαφής του τάφου του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου, χρησιμοποίησε τον Άγγλο αρχαιολόγο Howard Carter για να τον βρει. Μετά από έρευνα, ο Carter ανακάλυψε τον τάφο τον Νοέμβριο του 1922…
Αλλά η φωτογραφία δεν είναι μέσα σε αυτόν. Η φωτογραφία είναι μέσα (!!!) στον «τάφο» του φαραώ Σέτι Β΄, στον οποίο έχει… στηθεί ένα «αυτοσχέδιο εργαστήρι», όπου ο Arthur Mace και ο Alfred Lucas «καθαρίζουν» αρχαία αγάλματα, τα οποία «ευρέθησαν» στον «τάφο του Τουταγχαμών». Λαδώνουν, βάφουν και καλλωπίζουν αγάλματα, φορώντας τα… κοστούμια τους…
Η φωτογραφία του Harry Burton (Ινστιτούτο Griffith, Οξφόρδης), η οποία επιχρωματίσθηκε από την Dynamichrome.
Ο τάφος του Σέτι Β΄ (KV56) – γνωστός ως «Ο Χρυσός Τάφος» – επίσης στην Κοιλάδα των Βασιλέων ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 1908, από τον «αιγυπτιολόγο» Edward R. Ayrton, σε μια ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Theodore M. Davis (διάβαζε τυχοδιώκτης-αρχαιοκάπηλος!!!), Περιείχε ένα «μικρό σύνολο» κοσμημάτων με το όνομα Seti II: Ένα σύνολο ενωτίων / σκουλαρικιών, δακτυλιδιών, βραχιολιών, μια σειρά από στολίδια και φυλακτά, περιδέραια, ένα ζευγάρι γάντια από ασήμι και ένα μικροσκοπικό ασημένιο σανδάλι…
Εν τω μεταξύ, όλοι έχουν πάντα κάτι από «Τουταγχαμών» να πουλήσουν!!! Ατέλειωτη ήταν αυτή η συλλογή;
Κάτι σαν το… τίμιο ξύλο του σταυρού του Χριστού ένα πράγμα…
Σημειώνω, πως το ότι κυβέρνησαν την Αίγυπτο, και βρέθηκαν στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου, δεν σημαίνει ότι ήταν και… Αιγύπτιοι!
Ο διάσημος φαραώ Τουταγχαμών (κυβ. 1332–1323 π.Χ.) είναι ο Έλληνας Ράθος / Ράθως / Ραθώτις (κατά τον Αιγύπτιο συγγραφέα Μανέθωνα).
Ο φαραώ Σέτι Β΄ (κυβ. 1200-1194 π.Χ.). είναι ο Έλληνας Σέθος / Θούωρις (κατά τον Αιγύπτιο συγγραφέα Μανέθωνα).
Τι σχέση να έχει ο Σέθος / Σεύθις / Σέτι με τον Θράκα βασιλιά Σεύθη;
Περισσότερα προσεχώς…