Προσοχή: Η Καρκινογόνος Ουσία Γλυφοσάτη σε Δημοφιλή Προϊόντα Βρώμης | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Προσοχή: Η Καρκινογόνος Ουσία Γλυφοσάτη σε Δημοφιλή Προϊόντα Βρώμης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΦΥΣΗ
20 Αυγούστου 2018 21:31:00

Σε έρευνα που έκανε το Environmental Working Group (EWG) σε προϊόντα καλλιεργημένης βρώμης, βρέθηκαν σημαντικά επίπεδα του χημικού γλυφοσάτη το οποίο περιλαμβάνεται στο ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto.

Το χημικό βρέθηκε σε δημητριακά, βρώμη και μπάρες δημητριακών γνωστών εταιριών όπως η Quaker, η Kellogg΄s και η General Mills τα οποία προορίζονται για κατανάλωση και από παιδιά. Το γεγονός αυτό έρχεται λίγο καιρό μετά την καταδίκη της Monsanto για καρκίνο που προκάλεσε το ζιζανιοκτόνο της σε Αμερικανό κηπουρό στο Σαν Φρανσίσκο.Σημαντικά επίπεδα του χημικού γλυφοσάτη το οποίο χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των ζιζανίων βρέθηκαν σε σειρά από δημοφιλή δημητριακά, βρώμη και μπάρες δημητριακών οι οποίες διατίθενται στο εμπόριο στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνει μελέτη που επικαλείται ο Guardian.
Η Monsanto ανέπτυξε τη γλυφοσάτη το 1970, με το ζιζανιοκτόνο Roundup που την περιλαμβάνει, να πωλείται σήμερα σε 160 χώρες, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είναι εδώ και χρόνια το πλέον διαδεδομένο αγροχημικό στην ιστορία. Σημειώνεται δε, πως η εταιρεία συνοδεύει την πώληση του φυτοφαρμάκου με σπόρους «ανθεκτικούς» στη χρήση του, εδραιώνοντας την προέλαση των χημικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών και τροφών.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα του Environmental Working Group (EWG), από τα 45 προϊόντα καλλιεργημένης βρώμης που ελέγχθηκαν μόνο τα δύο δεν είχαν το εν λόγω χημικό. Επιπλέον, τα τρία τέταρτα των δειγμάτων είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυφοσάτης από το όριο που θεωρεί το EWG ως ασφαλές για την υγεία των παιδιών. Σημειώνεται ότι επιπλέον 16 δείγματα ήταν βιολογικής καλλιέργειας, και στα οποία βρέθηκε γλυφοσάτη σε 5 από αυτά (αν και η ποσότητα ήταν κάτω από το όριο που έχει ορίσει το EWG). Συμπερασματικά, 3/4 προϊόντα της έρευνας είχαν περισσότερη γλυφοσάτη από αυτή που ο ΕWG θεωρεί ασφαλή για την υγεία των παιδιών.
Το EWG στην έρευνα του συμπεριέλαβε περισσότερες από δώδεκα μάρκες τροφίμων, ενώ στην έκθεση του καταγγέλει ότι η Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γνώριζε εδώ και δύο χρόνια ότι υπάρχει το χημικό σε τρόφιμα αλλά δεν δημοσίευσε ποτέ αυτά τα στοιχεία. Η καταγγελία βασίζεται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρευσαν από την μη κυβερνητική οργάνωση US Right to Know τον Απρίλιο.
Αξιο σημασίας είναι το γεγονός ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλυφοσάτης βρέθηκαν σε προϊόντα των εταιριών Quaker, Kellogg’s και General Mills η οποία φτιάχνει τα δημητριακά Cheerios. To EWG ανέφερε ότι τα ομοσπονδιακά όρια είναι ξεπερασμένα και ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν υπερβαίνουν έναν αυστηρότερο ορισμό των ασφαλών επιπέδων. Ο πρόεδρος τoυ EWG δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) να μειώσει τη χρήση της γλυφοσάτης τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι εταιρίες θα αντιδράσουν λόγω της έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου κατά τη διοίκηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν η διατροφή των παιδιών τους με θρεπτικά τρόφιμα βρώμης θα τα εκθέσει σε χημικό που συνδέεται με τον καρκίνο. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών μας» δήλωσε ο τοξικολόγος Άλεξ Τέμκιν και συγγραφέας της έκθεσης.
Εκπρόσωπος της General Mills σχολίασε ότι «τα προϊόντα μας είναι ασφαλή και χωρίς αμφιβολία πληρούν τα ρυθμιστικά επίπεδα ασφαλείας», ενώ την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Kellogg’s είπε πως «η παροχή ασφαλών, υψηλής ποιότητας τροφίμων είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους κερδίζουμε την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».
«Η άποψή μας είναι ότι τα κυβερνητικά πρότυπα που έχει θέσει ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος δημιουργούν πραγματικούς κινδύνους για την υγεία για τους Αμερικανούς – ιδιαίτερα τα παιδιά, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις των τοξικών χημικών ουσιών από τους ενήλικες» κατέληξε ο πρόεδρος της EWG καλώντας την κυβέρνηση να αλλάξει τα πρότυπα ασφαλείας για τα τρόφιμα και την καλλιέργεια τους.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο καιρό πριν, ο πολυεθνικός γίγαντας των αγροχημικών Monsanto καταδικάστηκε από δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο να πληρώσει αποζημίωση 290 εκατ. δολαρίων επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδνυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, Roundup, που προκάλεσε τον καρκίνο ενός αμερικανού κηπουρού.

Πηγή: ThePressProject μέσω ellinofreneianet.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: