Οι Αμερικανοί λένε ότι εντόπισαν στον Ατλαντικό το χαμένο υποβρύχιο της Αργεντινής
Οι Αμερικανοί λένε ότι εντόπισαν στον Ατλαντικό το χαμένο υποβρύχιο της Αργεντινής

Το αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα σήμα στην ευρύτερη περιοχή των ερευνών το οποίο αφήνει βάσιμες ελπίδες ότι εντοπίστηκε το αργεντίνικο υποβρύχιο «ARA San Juan».
Λίγο αργότερα μάλιστα, τα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής μετέδωσαν ότι εντοπίστηκε και δεύτερο σήμα.
Το αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι το σήμα εντοπίστηκε στα 185 μίλια από την ακτή και σε βάθος 70 μέτρων περίπου (230 ποδιών), όπως και ότι επρόκειτο για «εκπομπή θερμότητας» από μεταλλικό αντικείμενο. Καταγράφηκε από αεροπλάνο του Nαυτικού, που συμμετέχει στις επιχειρήσεις έρευνας.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το πλήρωμα του υποβρυχίου έχει πλέον οξυγόνο για άλλες 24 ώρες -αν φυσικά, όπως εκτιμάται ότι συμβαίνει- τα μέλη του είναι εν ζωή.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, μίλησε στους συγγενείς των 44 ναυτών του υποβρυχίου, προσπαθώντας να τους εξηγήσει την κατάσταση.
Όπως αποκαλύφθηκε, το «Σαν Χουάν» είχε αναφέρει μηχανικό πρόβλημα κατά την τελευταία του επικοινωνία. 
Ο αρχηγός του ναυτικού της Αργεντινής Γκαμπριέλ Γκαλεάτσι είπε ότι μετά από αυτή την επικοινωνία «ζητήσαμε από το υποβρύχιο να αλλάξει ρότα και να κατευθυνθεί στο Μαρ ντελ Πλάτα. Τέτοιου είδους προβλήματα δεν σημαίνουν απαραιτήτως και κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και αυτό διότι τέτοια πολεμικά σκάφη έχουν πολλά υποστηρικτικά συστήματα, που τους επιτρέπουν να μετακινούνται ακόμα κι αν υπάρχει μηχανικό πρόβλημα». 
Την ίδια στιγμή, δεκάδες σκάφη και αεροπλάνα εξερευνούν την περιοχή στην οποία εκτιμάται ότι χάθηκε το υποβρύχιο, ωστόσο οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν δυσκολεύουν τις προσπάθειές τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πλέον οι βασικές προσπάθειες εντοπισμού τού «Σαν Χουάν» γίνονται από αέρος, με αεροπλάνα να με ειδικές συσκευές MAD που ερευνούν διαρκώς την περιοχή, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
Το υποβρύχιο βρισκόταν στη νότια θάλασσα της Αργεντινής, 268 μίλια από τις ακτές της Παταγονίας, όταν έδωσε το τελευταίο στίγμα του:
Το υποβρύχιο «ARA San Juan» είχε ξεκινήσει από την Ουσουάια προς την Μαρ ντελ Πλάτα, με 44 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων και οι δύο πρώτες γυναίκες μέλη πληρώματος υποβρυχίου στην Αργεντική, την 35χρονη Ελιάνα Κράουζικ και την 25χρονη Λουίζ Νιζ, που επρόκειτο να παντρευτεί σε δύο εβδομάδες.
Ο χρόνος για την διάσωσή τους πιέζει ασφυκτικά, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το οξυγόνο στο υποβρύχιο επαρκεί μόλις για επτά ημέρες, μια προθεσμία που εκπνέει σε λίγες ώρες.
Oι ειδικοί πάντως λένε ότι θα ήταν δυνατό η παροχή οξυγόνου να κρατήσει ακόμα και 10 ημέρες σε περίπτωση που σβήσουν οι μπαταρίες του σκάφους όπως έχει αναφερθεί από τον κυβερνήτη του υποβρυχίου στην τελευταία του επικοινωνία.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του αργεντίνικου Ναυτικού πλοίαρχος Enrique Balbi «Οι 7 ημέρες δεν είναι δόγμα. Εξαρτώνται από τις περιστάσεις»
Οι οικογένειες των αγνοουμένων έχουν συγκεντρωθεί στη ναυτική βάση του Mar del Plata καθώς περιμένουν εναγωνίως νέα από τους αγαπημένους τους εδώ και μια εβδομάδα.
«Αγωνιούμε, είμαστε στρεσαρισμένοι αλλά δεν θα χάσουμε την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν» είπε η Marcela Moyano, σύζυγος του μηχανικού Hernan Rodriguez
«Ανησυχούμε έχουμε λίγα νέα, περιμένουμε για επικοινωνία» είπε ο Eduardo Krawczyk, πατέρας του αξιωματικού οπλισμού Ms Krawczyk.
«Μπορούμε να κάνουμε χιλιάδες ταινίες με ευτυχισμένο ή λυπηρό τέλος, αλλά η πραγματικότητα καθώς περνούν οι μέρες και να μην ξέρουμε μας σκοτώνει» είπε ο ‘ Carlos Mendoza, αδελφός του αξιωματικού Fernando Ariel Mendoza said.
«Κάθε λεπτό οξυγόνου αξίζει χρυσό»
Οι Αμερικανοί λένε ότι εντόπισαν στον Ατλαντικό το χαμένο υποβρύχιο της Αργεντινής
Οι Αμερικανοί λένε ότι εντόπισαν στον Ατλαντικό το χαμένο υποβρύχιο της Αργεντινής

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: