Μόσχα: Αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο η πιθανή έκδοση του Ρώσου που ξέπλενε χρήματα μέσω bitcoin
Μόσχα: Αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο η πιθανή έκδοση του Ρώσου που ξέπλενε χρήματα μέσω bitcoin

Την οργή της Μόσχας και της ρωσικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης αναφορικά με την έκδοση στις ΗΠΑ του 38χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίννικ, για την υπόθεση του ξεπλύματος χρήματος μέσω bitcoin ύψους 4 δισ. ευρώ.
Με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δηλώνει ότι η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, καθώς όφειλε να προηγηθεί η εκδίκαση του ρωσικού αιτήματος έκδοσης και αφήνει αιχμές, τονίζοντας πως η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν περίεργη, με δεδομένες τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητεί την επανεξέταση της υπόθεσης και σημειώνει πως η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ:
«Διαπιστώσαμε με λύπη την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης να συμμορφωθεί στο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών να εκδώσει τον Αλέξανδρο Βίννικ στις ΗΠΑ.
Θεωρούμε την ετυμηγορία άδικη και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας για την έκδοση του κ. Vinnik στη Ρωσία υποβλήθηκε στις ελληνικές αρχές. Με βάση το νομικό προηγούμενο, το ρωσικό αίτημα θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα, καθώς ο κ. Vinnik είναι πολίτης της Ρωσίας. Η ετυμηγορία είναι ακόμη πιο περίεργη, με δεδομένες τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.
Ξεπερνάμε το γεγονός αυτό, καθώς η δικαστική απόφαση δεν είναι οριστική. Το συμβούλιο του κ. Vinnik θα προσφύγει στο Ανώτατο Αστικό και Ποινικό Δικαστήριο της Ελλάδας. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στον υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδος.
Ελπίζουμε οι ελληνικές αρχές να εξετάσουν το αίτημα του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας και το σκεπτικό της Ρωσίας και να ενεργήσουν με αυστηρή τήρηση του διεθνούς δικαίου».

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: