Κλίμα εμφυλίου στην Καταλονία – Στέλνει στρατό ο Ραχόι – «Αφήστε την ανεξαρτησία, αλλιώς θα πάθετε χειρότερα»

Κλίμα εμφυλίου στην Καταλονία – Στέλνει στρατό ο Ραχόι – «Αφήστε την ανεξαρτησία, αλλιώς θα πάθετε χειρότερα»

Ξεφεύγει η κατάσταση στην Ισπανία σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας. Ήδη δυνάμεις του Ισπανικού στρατού καταφτάνουν στην περιοχή προκειμένου να είναι έτοιμες να παρέμβουν και να αποτρέψουν την απόσχιση της περιοχής από την υπόλοιπη χώρα.

Εκτός από την αστυνομία και την εθνοφυλακή που βρίσκονται ήδη στην Καταλονία, κατέφτασαν και 20 μεταγωγικά οχήματα της 41ης μονάδας υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Πρόκειται για μια «απάντηση» στην απομάκρυνση 150 Ισπανών εθνοφυλάκων από το ξενοδοχείο που έμεναν στην πόλη Καλέγια. Η κίνηση αυτή όπως είναι αναμενόμενο εντείνει ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα.

Πρόκειται για μια μονάδα αρκετά «μπαρουτοκαπνισμένη» που έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε επιχειρήσεις στον Λίβανο, το Ιράκ, το Κόσοβο, στη Βοσνία και το Αφγανιστάν.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεντμόντ έχει ήδη χαρακτηρίσει πάντως την Ισπανική αστυνομία ως «κατοχικές δυνάμεις» και ζητά να φύγει από τα Καταλανικά εδάφη.

Απειλές Ραχόι: Θα πάθετε χειρότερα

Ενδεικτικό των προθέσεων της Ισπανικής κυβέρνησης είναι η «προειδοποίηση»  του Μαριάνο Ραχόι προς τον Κάρλες Πουτζεντμόντ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε τον Καταλανό ηγέτη να μην κηρύξει την ανεξαρτησία για αποφύγει «μεγαλύτερα κακά».
Σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε πως η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα και «μια δήλωση το συντομότερο δυνατόν ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας, επειδή έτσι θα αποφεύγονταν επίσης μεγαλυτερα κακά». Ωστόσο δεν επεκτάθηκε στο τι θα σημαίνουν αυτά τα «κακά».

Την Δευτέρα η δήλωση ανεξαρτησίας

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Καταλονίας έχει δηλώσει ήδη ότι θα δηλώσει την Δευτέρα (09.10.2017) την ανεξαρτησία της από την Ισπανία μετά από το αιματηρό δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.
Ο Mireia Boya, ένας νομοθέτης  από την Καταλονία που ανήκει στο κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Λαϊκής Ένωσης Υποψηφίων (CUP), δήλωσε στο Twitter ότι μια δήλωση ανεξαρτησίας θα ακολουθήσει μια κοινοβουλευτική σύνοδο τη Δευτέρα για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.
«Γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν αποποιήσεις, συλλήψεις… Αλλά είμαστε έτοιμοι, και σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσει», τόνισε.Κλίμα εμφυλίου στην Καταλονία – Στέλνει στρατό ο Ραχόι – «Αφήστε την ανεξαρτησία, αλλιώς θα πάθετε χειρότερα»

Καταλονία: «Θα δηλώσουμε ανεξαρτησία μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων»

Ο πρόεδρος της Καταλονίας κ. Carles Puigdemont είπε νωρίτερα ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο της περιοχής να δηλώσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.  Θα το έκανε μετά το δημοψήφισμα που η κυβέρνηση και το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας χαρακτηρίζει ως παράνομο. Ένα δημοψήφισμα που όπως είπε ψήφισε ένα κομμάτι των Καταλανών. Κλίμα εμφυλίου στην Καταλονία – Στέλνει στρατό ο Ραχόι – «Αφήστε την ανεξαρτησία, αλλιώς θα πάθετε χειρότερα»
«Αυτό πιθανότατα θα τελειώσει μόλις συγκεντρώσουμε όλες τις ψήφους από το εξωτερικό στο τέλος της εβδομάδας και κατά συνέπεια πιθανότατα να δράσουμε το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε στο BBC.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: