Εκλεισε η συμφωνία: Γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός εξαγόρασε Ελληνική εταιρεία | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Εκλεισε η συμφωνία: Γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός εξαγόρασε Ελληνική εταιρεία

19 Σεπτεμβρίου 2017 20:15:00

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο επικεφαλής της πετρελαϊκής Total, Patrick Pouyanne, είχε αναφερθεί στα σχέδια της εταιρείας του για είσοδο στην αγορά των ΑΠΕ που αφορούν και την Ελλάδα.
Λίγες ημέρες αργότερα έγινε γνωστό το τι ακριβώς εννοούσε. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total εξαγόρασε έναντι 237,5 εκατ. ευρώ το 22% της εταιρείας πράσινης ενέργειας Eren, δηλαδή της εταιρείας που ίδρυσε ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας Πάρης Μουράτογλου. Ο κ. Μουράτογλου, ο οποίος ήταν εκ των ιδρυτών και της EdF Energies Nouvelles, δηλαδή μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ΑΠΕ της Ευρώπης, όταν το 2012 αποχώρησε δημιούργησε τη δική του εταιρεία Eren.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία που υπεγράφη δίνει τη δυνατότητα στην Total να εξαγοράσει σε διάστημα 5 ετών την Eren.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας, διαθέτοντας εγκατεστημένη ισχύ 650MW σε λειτουργία και υπό κατασκευή ενώ έχει στόχο να φτάσει τα 3000MW την επόμενη πενταετία.
Ένα μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων της βρίσκεται στην Ελλάδα καθώς στη χώρα μας η Eren διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο μονάδων ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά) ισχύος 156,9MW.
Μάλιστα όπως ανακοίνωσε η Total η είσοδός της στην Eren εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγική της για ανάπτυξη σε δραστηριότητες με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Η θετική συγκυρία της Eren που θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας στην ηλιακή ενέργεια και να εισέλθουμε στην αιολική, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για το στόχο μας να πετύχουμ 5GW εγκατεστημένης ισχύος στα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε ο Philippe Sauquet επικεφαλής του τομέα φυσικού αερίου, ΑΠΕ και ηλεκτρισμού της Total.
Από την πλευρά του ο Πάρης Μουράτογλου πρόεδρος της Eren τόνισε ότι η στρατηγική συμφωνία επιτρέπει στην εταιρεία να ενώσει τις δυνάμεις της με έναν κορυφαίο παίκτη της ενεργειακής αγοράς με κοινή επιθυμία για ανάπτυξη στις ΑΠΕ και φιλόδοξα μακροπρόθεσμα σχέδια.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα γίνει με την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού ενώ η νέα ονομασία θα είναι Total Eren.
ΠΗΓΗ:capital.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: