Τα παλαιότερα ίχνη βάδισης προγόνων του ανθρώπου βρίσκονται στα Χανιά | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Τα παλαιότερα ίχνη βάδισης προγόνων του ανθρώπου βρίσκονται στα Χανιά

1 Σεπτεμβρίου 2017 21:53:00

Σε μια πολύ σπουδαία διαπίστωση προχώρησαν εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σχετικά με τα ίχνη δίποδης βάδισης που είχαν αποτυπωθεί σε κάποιο μαλακό υλικό ή σε κάποια όχθη ποταμού ή θάλασσας 5.7 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Τα ίχνη ανακάλυψε κοντά στο λιμάνι του Καστελίου ένας Πολωνός παλαιοντολόγος το 2002,ο Gerard Gierlinski, ο οποίος 8 χρόνια αργότερα επέστρεψε στα Χανιά με ένα μαθητή του για να τα μελετήσει πιο συστηματικά και έπειτα να συσταθεί μια ερευνητική ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων.

Στην ερευνητική ομάδα, συμμετείχε ο Φασουλάς Χαράλαμπος, Υπεύθυνος τμήματος Γεωποικιλότητας Μ.Φ.Ι.Κ., Δρ Γεωλόγος, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης με τον οποίο συνομιλήσαμε.
Όπως είπε ο κ. Φασουλάς μετά από μελέτη διατυπώθηκε η άποψη ότι πρόκειται για ίχνη βάδισης προγόνων του ανθρώπου, και μάλιστα τα παλαιότερα στον κόσμο.
«Συστάθηκε μια ερευνητική ομάδα, με την συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημών που μελετήσαμε την περιοχή για δύο χρόνια. Έγινε εκτεταμένη ανάλυση και σάρωση με λέιζερ της επιφάνειας, έγιναν μελέτες στα χαρακτηριστικά του τρόπου που έγινε η βάδιση κτλ. και ξεκίνησαν οι συγκρίσεις με γνωστά είδη θηλαστικών. Ξεκινήσαμε από αυτή τη σειρά καθώς από μερικούς επιστήμονες αμφισβητήθηκε το γεγονός ότι μπορεί να επρόκειτο για ίχνη πρωτευόντων όντων».
Όπως μας είπε ο κ. Φασουλάς, μέσα από την συγκριτική ανάλυση με όλα τα γνωστά δίποδα θηλαστικά, διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται ούτε για αρκούδα, ούτε για πιθήκους, καθώς τα ίχνη των ποδιών ταίριαζαν μόνο με αυτά των ανθρώπων.
Μια πολύ σπουδαία διαπίστωση των επιστημόνων είναι ότι η ηλικία των ευρημάτων ήταν πάρα πολύ παλιά,πρόκειται για τα παλιότερα ίχνη ανθρώπινης βάδισης που έχουν βρεθεί στον κόσμο και χρονολογούνται 5,7 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Αν και η ανακάλυψη έγινε μόλις το 2012 πέρασαν πέντε ολόκληρα χρόνια για να γίνει γνωστό και να πάρει δημοσιότητα το θέμα.Ένας βασικός λόγος αυτής της καθυστέρησης ήταν διότι ερευνητικές ομάδες αμφισβητούσαν αυτή την ανακάλυψη.
Απολιθώματα προγόνων του ανθρώπου έχουν βρεθεί στην Βουλγαρία και στην Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα για την άποψη ότι ο άνθρωπος εμφανίστηκε πρώτα στην Αφρική και μετά μετανάστευσε στην Ευρώπη.
«Αξίζει επίσης να τονιστεί το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κισάμου έχουν βρεθεί και άλλα απολιθώματα ζώων, όπως ύαινας νότια του Καστελίου και προς την περιοχή της Φαλάσαρνας ίχνη βοοειδών», μας είπε κλείνοντας ο κ. Φασουλάς.
traxilos
ΠΗΓΗ flashnews.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: