Carnac stones: Οι ανεξήγητες ευθυγραμμισμένες δομές από πέτρες στη Βρετάνη
Carnac stones: Οι ανεξήγητες ευθυγραμμισμένες δομές από πέτρες στη Βρετάνη

Ο πραγματικός σκοπός τους παραμένει μυστήριο
Από τις πολλές κατασκευές της νεολιθικής εποχής, τη μεγαλύτερη δόξα έχει το Στόουνχεντζ. Όμως, ένα μεγάλο μυστήριο για τους αρχαιολόγους είναι και οι εκατοντάδες ευθυγραμμισμένες πέτρες στη Βρετάνη, στη Γαλλία.
Εκεί, βρίσκονται πάνω από 3.000 μόνιμες πέτρες, τοποθετημένες σε μεγάλες παράλληλες σειρές και απόλυτα ευθυγραμμισμένες. Πιστεύεται ότι έχουν στηθεί κατά τη νεολιθική περίοδο, μερικές γύρω στα 3300 π.Χ. και άλλες πιο παλιά, στα 4500 π.Χ., ενώ μέχρι σήμερα παραμένει άλυτο μυστήριο η κατασκευή και η χρησιμότητα τους.

Οι περισσότερες από τις πέτρες υπάρχουν μέσα στο χωριό Καρνάκ (Carnac) και κάποιες στα είναι μέσα στο χωριό Breton του Καρνάκ, αλλά μερικές ανατολικά του προς το Τρινιτέ σιρ Μερ (Trinité-sur-Mer).
Αν και οι πέτρες χρονολογούνται από το 4500 π.Χ., διαμορφώθηκαν νεώτεροι τοπικοί μύθοι, σύμφωνα με τους οποίους οι βράχοι τοποθετήθηκαν τον 1ο αιώνα μ.Χ. και πρόκειται για μια ρωμαϊκή λεγεώνα μετατράπηκε σε πέτρα από τον μάγο Μέρλιν!
Στο Καρνάκ υπάρχουν τρεις μεγάλες ευθυγραμμίσεις. Η μεγαλύτερη, που λέγεται «Kermario», αποτελείται από 1.029 πέτρες σε δέκα σειρές και σε μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο. Η δεύτερη είναι η «Ménec», η οποία επίσης έχει μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο και δώδεκα σειρές από περίπου 1.100 πέτρες. Και τρίτη είναι η «Kerlescan», που έχει μήκος περίπου 800 μέτρων, με δεκατρείς σειρές και 555 πέτρες.
Η σημασία αυτών των κατασκευών, ειδικά οι ευθυγραμμίσεις, έχουν συζητηθεί εδώ και αιώνες. Μερικοί εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκαν για τελετουργικούς ή θρησκευτικούς σκοπούς. Άλλοι πιστεύουν ότι υπηρετούσαν περισσότερο πρακτικούς σκοπούς, όπως κάνει αστρονομικές προβλέψεις, ή για τον καθορισμό του βέλτιστου χρόνου για σπορά και συγκομιδή. Θα μπορούσαν επίσης να έχουν χρησιμοποιούνταν ως εδαφικοί δείκτες. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά.
Αρχικά, η γη γύρω από τις ευθυγραμμίσεις χρησιμοποιήθηκαν σαν βοσκότοποι. Μερικές από τις πέτρες έγιναν στάνες για πρόβατα, κοτέτσια για κότες, ακόμα και φούρνοι. Αρκετές, μάλιστα, αφαιρέθηκαν για να χτιστούν σπίτια ή να κατασκευαστούν δρόμοι. Σήμερα, πάντως, οι βράχοι προστατεύονται και περιβάλλονται από περιφράξεις.

Carnac stones: Οι ανεξήγητες ευθυγραμμισμένες δομές από πέτρες στη Βρετάνη
 ΠΗΓΗ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: