Οργή στη Μακεδονία για τη μη ένταξη του μνημείου της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Οργή στη Μακεδονία για τη μη ένταξη του μνημείου της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ

26 Ιουλίου 2017 18:45:00

Η πολυσυζητημένη ένταξη εργασιών συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου της Αμφίπολης στο νέο ΕΣΠΑ, με ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, κατέληξε σε πλήρης αποτυχία.
Πρόκειται για απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης της Πράξης «Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών», ύψους 1,5 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ Κεντρική Μακεδονία 2014- 2020». Ωστόσο   ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ξεκαθαρίζει πως: «Δεν χάνονται τα κονδύλια για το έργο».Αντιδράσεις για το φιάσκο στην τοπική κοινωνία

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η προχειρότητα του υπουργείου Πολιτισμού, που με την αποστολή μη επαρκή φακέλου και δικαιολογητικών, καθυστερεί επιπλέον την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. «Μόνο η παραίτηση σας σώζει !!! Οι μάσκες πέσανε !!! Κρίμα γι αυτό το διαμάντι που θα μένει αναξιοποίητο, όσο το διαχειρίζονται ανεπαρκείς επιστήμονες και ανίκανα πολιτικά πρόσωπα. Εκτός κι αν έχουν τέτοιες εντολές !!!! Ένας δρόμος μένει πλέον …. η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!» γράφει στο προσωπικό του προφίλ στο facebook ο δήμαρχος Αμφίπολης κ.Kώστας Μελίτος.
Η πρώην βουλευτής Ραχήλ Μακρή τον υποστηρίζει, σχολιάζοντας κάτω από την ανάρτησή του: «Δήμαρχε ήταν πασιφανές μετά από τις επισκέψεις ότι κανείς τους δεν θέλει την ανάδειξή του. Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός της κατάρριψης της προπαγάνδας των Σκοπιανών. Οι εντολές που έχουν πάρει όλοι τους από τα κέντρα που τους κατευθύνουν είναι ξεκάθαρες. Σου πέφτει φορτίο βαρύ να υπερασπιστείς πλέον θεσμικά την Αμφίπολη».
Το ιστορικό της υπόθεσης
Ο φάκελος με το Τεχνικό Δελτίο που απεστάλη στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας, βρίθει σοβαρών παραλείψεων που οδήγησαν τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτικώστα να το χαρακτηρίσει «ανώριμο» προς ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ και σε χρηματοδότηση ύψους 1.5 εκ. ευρώ που έχει ήδη δεσμευτεί.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου, ανακοίνωνε σε όλους τους τόνους την επικείμενη ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για το μοναδικό που επιλέχθηκε κατά προτεραιότητα στην Κεντρική Μακεδονία. Ωστόσο η «κόκκινη κάρτα» του κ.Τζιτικώστα, προσγείωσε απότομα τις υπηρεσίες του υπουργείου, θέτοντας προ των ευθυνών της την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Βλαζάκη.
Με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, προβλέπεται να στερεωθεί εσωτερικά το ταφικό μνημείο, να κατασκευαστούν διάδρομοι περιήγησης ώστε να γίνει επισκέψιμο, καθώς και η διαμόρφωση του παλαιού σχολείου της Μεσολακιάς και μετατροπής του σε μικρό κέντρο πληροφόρησης για το μνημείο.
Τζιτζικώστας : «Δεν χάνονται τα χρήματα»
Μιλώντας στο protothema.gr ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Απόστολος Τζιτζικώστας, εξήγησε πως ο φάκελος με το Τεχνικό Δελτίο επεστράφη εκ νέου στην αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, γα τις αναγκαίες διορθώσεις προκειμένου να ανάψει «πράσινο» φως  για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. «Η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας έλεγξε το Τεχνικό Δελτίο, εντόπισε κενά, παραλείψεις και ασάφειες με αποτέλεσμα να το επιστρέψει με συγκεκριμένες παρατηρήσεις στο υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας τους να καταθέσουν νέο ολοκληρωμένο Τεχνικό Δελτίο που θα ωριμάζει πλήρως το έργο που θα μας επιτρέπει  να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ» δήλωσε ο κ.Τζιτζικώστας,  επισημαίνοντας ιδιαίτερα: «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως τα κονδύλια που έχουμε δεσμευμένα από το ΕΣΠΑ για το έργο αυτό, παραμένουν δεσμευμένα. Δεν χάνονται τα χρήματα, απλά καθυστερούμε.
Οι πολιτικές αντιδράσεις
Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου, για το θέμα της Αμφίπολης, κατέθεσε ο Σερραίος βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, χαρακτηρίζοντας «Βατερλώ» την εξέλιξη που σύμφωνα με τον ίδιο «η ευθύνη βαρύνει το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έκρινε σκόπιμο να υποβάλει ένα γονατογράφημα, τινάζοντας στον αέρα μια μοναδική ευκαιρία χρηματοδότησης του μνημείου της Αμφίπολης».
«Πολιτικά αδιανόητο» χαρακτηρίζει ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ   κ. Μιχάλης Τζελέπης,  να καταθέτει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού «μη επαρκή φάκελο και δικαιολογητικά», κάνοντας γνωστό πως θα αποστείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας την παραίτηση τόσο της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Κονιόρδου όσο και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου κυρίας Βλαζάκη.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: