Αποκλειστικό: Σχέδιο άμεσης μετεγκατάστασης οπλισμένων μαχητικών F-16 της ΠΑ στην Πάφο – «Ασπίδα» για εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας στον κυπριακό εναέριο χώρο
Αποκλειστικό: Σχέδιο άμεσης μετεγκατάστασης οπλισμένων μαχητικών F-16 της ΠΑ στην Πάφο – «Ασπίδα» για εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας στον κυπριακό εναέριο χώρο

Σχέδιο μετακίνησης και μεταστάθμευσης μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου έχουν σχεδιάσει οι επιτελείς του Πενταγώνου σε συνεργασία με την Λευκωσία και είναι εφαρμόσιμο άμεσα σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει και απειλήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Tο σχέδιο για την υποστήριξη της Κύπρου δεν εξαντλείται μόνο στην επιφάνεια της θάλασσας και κάτω απ’ αυτή, όπου πλέουν τουλάχιστον δύο υποβρύχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ ή στα όρια με την ελληνική, αλλά επεκτείνεται και στον αέρα, εφόσον βεβαίως οι Τούρκοι επιλέξουν να παραβιάσουν το FIR Λευκωσίας και να κινηθούν απειλητικά προς την πλατφόρμα «West Capella» ή να παρενοχλήσουν κυπριακά ελικόπτερα που μεταφέρουν προσωπικό από και προς το γεωτρύπανο της «Total». 

Σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή, στην αεροπορική συνδρομή εκ μέρος της Ελλάδας με μαχητικά αεροσκάφη F-16 κυρίως, τα οποία φέρουν σύμμορφες δεξαμενές και μπορούν να πετάξουν περισσότερη ώρα μέχρι να ανεφοδιαστούν, υπάρχει κλιμάκωση όσον αφορά στην εφαρμογή του σχεδίου.
Σε πρώτη φάση δύναται η ενεργοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου, δηλαδή να κινηθούν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας προς την Λευκωσία προκειμένου να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά που ενδέχεται να παραβιάσουν το FIR Αθηνών ή να κάνουν κάποια επιθετική ενέργεια σε βάρος της Κύπρου.
Αν συμβεί αυτό το σχέδιο προβλέπει προσγείωση των μαχητικών στην Πάφο για ανεφοδιασμό και επιστροφή σε ελληνική βάση. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη περίπτωση, να μετασταθμεύσει ένας αριθμός οπλισμένων μαχητικών F-16 στην αεροπορική βάση της Κύπρου έτσι ώστε να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας και άμεσης αντίδρασης απέναντι σε μία τουρκική απειλή από αέρος.
Η ίδια πηγή ανέφερε πάντως πώς χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα, διότι οι Τούρκοι μπορούν να δημιουργήσουν «παγίδα» στην Ελλάδα είτε για κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε για την δημιουργία «κενού» στο Αιγαίο με απώτερο στόχο την προβοκάτσια σε ένα σημείο του Αρχιπελάγους.
Εδώ έρχεται να προστεθεί και η παράμετρος του τετελεσμένου γεγονότος. Κάνετε εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο εσείς στήνουμε «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο εμείς ή επιχειρούμε απόβαση σε βραχονησίδα του Αιγαίου. Είναι ένα σενάριο που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους οι επιτελείς του Πενταγώνου όσον αφορά στις κινήσεις της Τουρκίας και προσπαθούν με τις δυνάμεις που έχουν να πετύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Δεν ήταν δυνατόν να μην έχει ναυτική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ η Ελλάδα από τη στιγμή που τουρκικά πολεμικά πλοία κινούνταν προς το οικόπεδο 11 ενώ το «West Capella» πόντιζε τα καλώδια για να προχωρήσει η γεώτρηση. Εκεί όμως υπάρχουν και άλλα πλοία, τόσο γαλλικά (δύο φρεγάτες) όσο και αμερικανικά με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «George Bush».
Εκτιμάται πώς με την διεθνή ναυτική δύναμη η Τουρκία είναι πολύ δύσκολο να κάνει πράξη τις απειλές της, αλλά είναι βέβαιο πώς θα συνεχίσει να… γαβγίζει. Δεν είναι ωστόσο καθόλου απίθανο να στήσει μία κρίση σε άλλη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ ή στο Αιγαίο, ή να προκαλέσει στον αέρα.
Οι συσχετισμοί σε αέρα και θάλασσα είναι διαφορετικοί. Η Ελλάδα έχει ισχυρό Ναυτικό και η Τουρκία παρά τις ναυπηγήσεις πλοίων ακόμη υστερεί. Ιδίως η χώρα μας έχει υπεροχή στα υποβρύχια με την παραλαβή των τύπου 214 κλάσης «Παπανικολής».

Στον αέρα, το ισοζύγιο δυνάμεων γέρνει σαφώς υπέρ της Τουρκίας, τουλάχιστον αριθμητικά, αν και μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είναι αμφίβολο αν μπορεί να απογειώσει τα μισά από τα μαχητικά που διαθέτει και αν οι χειριστές που έχει μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους
ΠΗΓΗ PENTAPOSTAGMA

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: