Διαβίωση στη Σελήνη; Η Κίνα άρχισε τις δοκιμές! | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Διαβίωση στη Σελήνη; Η Κίνα άρχισε τις δοκιμές!

11 Μαΐου 2017 18:24:00

Παρόλο που δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο διάστημα θα περάσουν στο φεγγάρι οι πρώτοι Κινέζοι εξερευνητές της Σελήνης, η χώρα ήδη σχεδιάζει την παραμονή τους για μεγαλύτερη περίοδο.

Οκτώ Κινέζοι εθελοντές θα ζήσουν για έναν χρόνο στο “Yuegong-1,” μια «καμπίνα» με συνθήκες προσομοίωσης του διαστήματος στο Πεκίνο, ενισχύοντας τις γνώσεις και την τεχνογνωσία της Κίνας και βοηθώντας τους επιστήμονες της χώρας να καταλάβουν ακριβώς τι θα απαιτηθεί για να ζήσουν στο φεγγάρι για μεγαλύτερο διάστημα.
Οι εθελοντές, όλοι πολίτες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Beihang χωρίζονται σε δύο ομάδες.

Οι τέσσερις πρώτοι μπήκαν στο Yuegong-1 χθες. Οι δύο άνδρες και οι δύο γυναίκες θα παραμείνουν στην καμπίνα αυτή για 60 ημέρες. Στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από τη δεύτερη ομάδα – επίσης δύο άνδρες και δύο γυναίκες – που θα παραμείνουν εκεί για 200 ημέρες. Ύστερα από αυτό, η πρώτη ομάδα θα επιστρέψει για να περάσει εκεί τις υπόλοιπες 105 ημέρες.
Το πείραμα, με την κωδική ονομασία “Yuegong-365,” αποτελεί τη δεύτερη απόπειρα του Beihang να δει πώς λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που προσομοιάζει αυτό της Σελήνης το σύστημα διαβίωσης Bioregenerative Life Support System (BLSS). Το 2014 ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια αντίστοιχη δοκιμή διάρκειας 105 ημερών.

Το BLSS είναι ένα σύστημα όπου συνυπάρχουν ζώα, φυτά και μικροοργανισμοί. Το νερό και η τροφή μπορούν να ανακυκλωθούν, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον που μοιάζει με τη γη.
«Το BLSS είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας για τις έρευνες στο φεγγάρι και τον Άρη», δήλωσε ο Λιου Τζιχένγκ από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. «Η τελευταία δοκιμή είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον των κινεζικών αποστολών στο φεγγάρι και τον Άρη και πρέπει να είναι αξιόπιστο προκειμένου να εγγυάται την ασφάλεια και την υγεία των αστροναυτών μας».
Ο Λιου Χονγκ, επικεφαλής σχεδιαστής του “Yuegong-1,” δήλωσε ότι στόχος του νέου προγράμματος είναι να δοκιμάσει την σταθερότητα του BLSS όταν αστροναύτες με διαφορετικούς ρυθμούς μεταβολισμού ζουν εκ περιτροπής στην καμπίνα και όταν αντιμετωπίζουν έκτακτες περιπτώσεις όπως μια γενική διακοπή ρεύματος.
Το “Yuegong-1” αποτελείται από ένα μεγάλο χώρο διαβίωσης και δύο «θερμοκήπια», δύο καμπίνες δηλαδή με φυτά. Η βασική καμπίνα καλύπτει επιφάνεια 42 τ.μ. και έχει το μέγεθος ενός μικρού αστικού διαμερίσματος ενώ κάθε μία από τις καμπίνες με τα φυτά έχει ύψος 3,5 μ. και επιφάνεια 50-60 τμ. Η βασική καμπίνα περιλαμβάνει τέσσερα κρεβάτια, έναν κοινόχρηστο χώρο, ένα λουτρό, ένα χώρο διαχείρισης αποβλήτων και έναν χώρο για ζώα. Το σύστημα επιτρέπει σε τέσσερις «αστροναύτες» να πραγματοποιούν έρευνες ενώ καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: