Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Νεφερτίτης, της βασίλισσας του Νείλου | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Νεφερτίτης, της βασίλισσας του Νείλου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
6 Μαΐου 2017 15:19:00

Η Νεφερτίτη σύμφωνα με την συμβατική ιστορία ήταν η σύζυγος του Αιγύπτιου Φαραώ Ακενατόν (πρώην Αμενχοτέπ IV), ο οποίος βασίλεψε ανάμεσα στο 1353-1336 π.Χ..

Γνωστή και ως η κυβερνήτης του Νείλου και Κόρη των θεών, η Νεφερτίτη απέκτησε πρωτοφανή δύναμη, και πιστεύεται ότι υπήρξε ισότιμη με τον ίδιο τον Φαραώ.

Ωστόσο, μετά το δωδέκατο έτος βασιλιάς του Ακενατόν, το όνομά της εξαφανίζεται από τις σελίδες της ιστορίας.

Η νέα επίσημη θρησκεία του Ακενατόν επικεντρώνεται στο θεό Ήλιο, ο ίδιος και η Νεφερτίτη ή απεικονίζονται ως το αρχέγονο πρώτο ζευγάρι. Η Νεφερτίτη ήταν επίσης γνωστή σε όλη την Αίγυπτο για την ομορφιά της.

Λέγεται ότι ήταν περήφανη για τον μακρύ σαν κύκνο λαιμό της και επινόησε το δική μακιγιάζ της με τη χρήση του φυτού Galena.

Μοιράζεται επίσης το όνομά της με ένα είδος επιμήκης χρυσής χάντρας, που ονομάζεται νεφέρ, με το οποίο συχνά απεικονίζεται.

Όντας μακρά ξεχασμένη στην ιστορία, η Νεφερτίτη έγινε διάσημη όταν η προτομή της ανακαλύφθηκε στα ερείπια του καταστήματος ενός καλλιτέχνη στην Αμάρνα το 1912 , που τώρα βρίσκεται στο Μουσείο Altes του Βερολίνου.

Η Νεφερτίτη απεικονίζεται στις εικόνες και αγάλματα . Πολλές εικόνες την δείχνουν σε απλές οικογενειακές συγκεντρώσεις με το σύζυγο και τις κόρες της.

Παντρεύτηκε με τον Αμενχοτέπ IV περίπου το 1357 π.Χ. και προήχθη αργότερα για βασίλισσα του.

Υπάρχουν εικόνες που απεικονίζουν την Νεφερτίτη και τον βασιλιά καθώς ιππεύουν μαζί σε ένα άρμα, άλλες που φιλιούνται άλλες με την Νεφερτίτη να κάθεται στο γόνατο του βασιλιά. Η αγάπη του βασιλιά Ακενατόν για εκείνη φαίνεται στα ιερογλυφικά της Αμάρνα, ο οποίος έγραψε και ένα ποίημα αγάπης προς την Νεφερτίτη

« Και η κληρονόμος, Μεγάλη στο Παλάτι, Έκθεση του προσώπου, στολισμένη με το διπλό Plumes, κυρία της ευτυχίας, Προικισμένη με εύνοιες, κατά την ακρόασή της φωνής σου ο βασιλιάς χαίρεται, η αρχηγός, σύζυγος του βασιλιά, η αγαπημένη του, η κυρία των δύο εδαφών, Νεφερτίτη, Ας ζεί για πάντα »

Το ζευγάρι είχε έξι γνωστές κόρες, δύο εκ των οποίων έγιναν βασίλισσες της Αιγύπτου:

Meritaten (πιστεύεται ότι έχουν υπηρετήσει ως βασίλισσα του πατέρα της), Meketaten, Ankhesenpaaten / Ankhesenamen (αργότερα βασίλισσα του Τουταγχαμών), Neferneferuaten Tasherit, Neferneferure και Setepenre.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ακενατόν η Νεφερτίτη γνώρισε πρωτοφανή δύναμη, και από το δωδέκατο έτος της βασιλείας του, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί ήταν συν-αντιβασιλισσα, ίση με τον ίδιο τον Φαραώ.

Συχνά απεικονίζεται στους τοίχους του ναού στο ίδιο μέγεθος με αυτόν, πράγμα που σηματοδοτεί τη σημασία της στο μυαλό των τότε ανθρώπων, και εμφανίζεται μόνη της στην λατρεία του θεού Ατόν.

Στο 12ο έτος της βασιλίας της το όνομα της Νεφερτίτης χάνεται απο παντού. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είτε πέθανε από επιδημία πανώλης που σάρωσε την περιοχή ή έπεσε σε δυσμένεια,ωστόσο άγνωστο παραμένει μέχρι σήμερα τι στα αλήθεια έγινε.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: