Σκύλακας ο Καρυανδεύς: Ένας Έλληνας ανακαλύπτει τις εκβολές του Ινδού Ποταμού και από εκεί, φτάνει μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα.

Σκύλακας ο Καρυανδεύς: Ένας Έλληνας ανακαλύπτει τις εκβολές του Ινδού Ποταμού και από εκεί, φτάνει μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα.

Κατά τα μέσα του 6ου αιώνα π.χ., στα βάθη της μέσης ανατολής, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Ιράν, από μία νομαδική φυλή που προϋπήρχε στην περιοχή αρκετούς αιώνες, γεννιόταν μία μεγάλη αυτοκρατορία. Αυτή ήταν η Περσική Αυτοκρατορία, η οποία θα φτάσει στο απόγειο της, περίπου έναν αιώνα αργότερα υπό την βασιλεία του Δαρείου του Πρώτου. Ο Δαρείος είχε καταφέρει να επεκτείνει την αυτοκρατορία του μέχρι τις ακτές της Μικράς Ασίας και την Θράκης. Μέρος της επεκτατικής στρατηγικής του όπως συνηθίζονταν, ήταν να στέλνει εξερευνητικές αποστολές στις περιοχές που σκόπευε να κατακτήσει, έτσι ώστε να έχει τις απαραίτητες πληροφορίες πριν σχεδιάσει την επικείμενη εισβολή του. Ένας από τους εξερευνητές του προέρχονταν από την Ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας, Καρύανδα, η οποία είχε καταληφθεί από τους Πέρσες. Αυτός ήταν ο Σκύλαξ ο Καρυανδεύς.


   Κάπου στα σημερινά σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, κοντά στον Ινδό ποταμό, υπήρχε η πόλη Κασπάτηρος. Από εκεί, ο Σκύλακας έπλευσε κατά μήκος του ποταμού, εξερευνώντας τον, με σκοπό να ανακαλύψει πού οδηγεί. Έφτασε στις εκβολές του και από εκεί συνέχισε να πλέει δυτικά κατά μήκος των ακτών του Ινδικού ωκεανού μέχρι που έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα την οποία εξερεύνησε μέχρι την περιοχή του Σουέζ.

Σκύλακας ο Καρυανδεύς: Ένας Έλληνας ανακαλύπτει τις εκβολές του Ινδού Ποταμού και από εκεί, φτάνει μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα.
  Ο Σκύλακας, γνώριζε επίσης για την ύπαρξη κάποιων νησιών της Μεσογείου όπως την Κρήτη καθώς είναι ο πρώτος που αναφέρεται στην πόλη της Κυδωνίας. Αυτές του οι γνώσεις όμως προφανώς έχουν να κάνουν με κάποιο άλλο ταξίδι του καθώς τότε δεν υπήρχε θαλάσσια δίοδος από την Ερυθρά θάλασσα προς την Μεσόγειο. Πέρα από το ταξίδι του, ο Σκύλακας ήταν σημαντικός συγγραφέας στον αρχαίο κόσμο όπως μας αναφέρει και ο μεταγενέστερος Στράβωνας. Τα συγγράμματα του όμως χάθηκαν και ότι γνωρίζουμε για το ταξίδι του σήμερα, το οφείλουμε στις σωζόμενες αναφορές του Ηροδότου και του Στράβωνα.
  Δύο αιώνες μετά το ταξίδι του Σκύλακα, τον 4ο αιώνα π.Χ., εμφανίζεται ένα κείμενο το οποίο φέρει τον τίτλο “Περίπλους της θαλάσσης της οικουμένης Ευρώπης και Ασίας και Λιβύης (όπως ονομαζόταν τότε η Αφρική)” το οποίο κάποιος υπέγραψε ως Σκύλακας ο Καρυανδεύς, προφανώς για να πάρει την δόξα του πραγματικού Σκύλακα. Ο συγγραφέας αυτός, περιγράφει τον περίπλου του τότε γνωστού κόσμου, πιθανότατα αντιγράφοντας στοιχεία από ταξίδια προγενέστερων θαλασσοπόρων όπως του πραγματικού Σκύλακα και του Άννωνα του Καρχηδόνιου. Το μόνο σωζόμενο αντίγραφο αυτού του κειμένου που υπάρχει, είναι ένα του 13ου αιώνα το οποίο φέρει σε αρκετές περιοχές, μεταγενέστερες ονομασίες από εκείνες που υπήρχαν την εποχή του Σκύλακα. Έτσι, το κείμενο αυτό είναι γνωστό ως “Ο Περίπλους του Ψευδο-Σκύλακα” και δεν αποτελεί τεκμήριο για το πραγματικό ταξίδι του Σκύλακα. 

 
ΠΗΓΗ http://greatnavigators.blogspot.gr
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: