ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Οι μαρμάρινες Κόρες που στηρίζουν στο κεφάλι τους το βάρος της οροφής, είναι ένα μοτίβο που χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα στην αρχαιοελληνική μνημειακή αρχιτεκτονική, ιδιαίτερα μετά από το ύψιστο καλλιτεχνικό επίτευγμα του Ερεχθείου, στην Ακρόπολη της Αθήνας.
Η εμφάνιση των Καρυάτιδων σε έναν τάφο, όπως αυτός της Αμφίπολης, μαρτυρά ξεκάθαρα την επιρροή που είχαν τα αισθητικά πρότυπα της κλασικής περιόδου στους Μακεδόνες.Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης.

Οι δύο πανύψηλες Κόρες από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, έχουν ύψος 2,27μέτρα, φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες, εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις, ενώ στο χιτώνα τους έχουν γαλάζια ούγια.Φορούν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια. Στέκονται πάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ. Η αποκάλυψη των απαράμιλλης, ολόσωμης ομορφιάς των Καρυάτιδων του μνημείου Καστά δεν άφησε άφωνη από θαυμασμό μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Χρονολογούνται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι.π.Χ.

ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΠΗΓΗ  Ελένη Ελαφηβόλου  https://www.facebook.com/profile.php?id=100006135674947

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: