Μυστικός Λυκαβηττός

 

Μυστικός Λυκαβηττός

Ανέκαθεν υπήρχαν μύθοι για την ύπαρξη υπόγειων περασμάτων και στοών κάτω από την Αθήνα. Οι αποδείξεις ήταν και είναι ακόμη πενιχρές. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Μήπως τελικά υπάρχει επίσημη απόδειξη για την ύπαρξη αυτών των διαδρομών;
Η πιο θρυλική τέτοια διαδρομή αποτελεί το πέρασμα από …την Αθήνα (γενικά)  προς την Πεντέλη (σπηλιά Νταβέλη). Έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα και βιβλία για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ποτέ κανείς δεν έχει αποδείξει την ύπαρξη μία τέτοιας υπόγειας επικοινωνίας…

Λυκαβηττός, στο κέντρο της Αθήνας. Άγιοι Ισίδωροι.
Ένα εκκλησάκι που δύσκολα μπορεί να το εντοπίσει κανείς αν δεν ξέρει ακριβώς τι ψάχνει. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα μ.χ. στην δυτική πλαγιά του Λυκαβηττού, πάνω σε μία σπηλιά της περιοχής.
Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, οι Γερμανοί είχαν εγκατασταθεί για τα καλά επάνω στον «νευραλγικό» λόφο των Αθηνών, αλλά  η εκκλησία δεν υπέστη καμμία ενόχληση παρά το γεγονός  ότι λίγο πιο δίπλα υπήρχε Γερμανικό φυλάκιο.
Τo εσωτερικό του ναού είναι κυρίως το σπήλαιο πάνω στο οποίο κτίστηκε (το ιερό) και εντός αυτού βρίσκεται και το παρεκκλήσι του Αγίου Γερασίμου (όπως εισέρχεται κανείς στην εκκλησιά, μπροστά και αριστερά).
Γιατί αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο παρεκκλήσι;
Επειδή σε μία κρεμασμένη στον τοίχο, επιγραφή εντός του ναού, αναφέρονται τα κάτωθι:
«…Η οπή που φαίνεται στο ιερό του παρεκκλησίου του Αγίου Γερασίμου, που κτίστηκε στα τέλη του 20ου αιώνα, οδηγούσε ως το Γαλάτσι και από κεί μέσα από άλλη οπή έφθανε ως την Πεντέλη. Έτσι διέφευγαν οι Έλληνες την καταδίωξη των Τούρκων…»
Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Βελισάριος
Μυστικός Λυκαβηττός

Μυστικός Λυκαβηττός

Μυστικός Λυκαβηττός

Να λοιπόν η απόδειξη και μάλιστα από επίσημα χείλη: από εδώ ξεκινούσε το μυθικό υπόγειο πέρασμα που οδηγούσε μέσω του Γαλατσίου, στην θρυλική σπηλιά του Νταβέλη!
Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει το κείμενο της επιγραφής… Σήμερα, (όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν) , η «οπή» που υπάρχει στο παρεκκλήσι δεν οδηγεί πουθενά και  δεν μπορεί κανείς να μας πει, αν υπήρχε στοά που έκλεισε από ανθρώπινο έργο, σεισμό ή άλλη …φυσική καταστροφή.
Μυστικός Λυκαβηττός

Μυστικός Λυκαβηττός

Μυστικός Λυκαβηττός

Μυστικός Λυκαβηττός

Μυστικός Λυκαβηττός

Μυστικός Λυκαβηττός

Η παρουσία και μόνο μίας πιθανής εισόδου μέσα σε ένα σπήλαιο που πάνω του έχει κτισθεί μία εκκλησία και με την ύπαρξη της επιγραφής όπου κάποιος πιστοποιεί την παρουσία (έστω και στο παρελθόν) της υπόγειας διαδρομής, καθιστούν την όλη υπόθεση, άκρως ενδιαφέρουσα.
Πάντως, εδώ, στην εκκλησία των Αγίων Ισιδώρων, υπάρχει η μόνη απτή απόδειξη για την ύπαρξη μυστικών υπόγειων περασμάτων στα βάθη της Αθήνας…

Σπήλαιο Αγίου Αριστείδη

Την εποχή του Απόστολου Παύλου, δίπλα στο εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων, σε ακόμη μια σπηλιά, διέμενε ο Άγιος Αριστείδης. Διωκόμενος από τους Ρωμαίους, χρησιμοποιούσε το μέρος ως καταφύγιο.
Το σπήλαιο δεν φαίνεται να έχει βάθος αλλά μοιάζει με μία μεγάλη σχισμή στο βράχο.
Μας εντυπωσίασε, όχι μόνο η κλειδωμένη είσοδος προς το σπήλαιο, αλλά και η σιδερόφρακτη θωράκισή του έως επάνω, στο τέρμα του βράχου. Σαν κάποιοι να μην θέλουν να εισέρχεται εντός του σπηλαίου ούτε πουλί πετούμενο…
Εντυπωσιακό και το ίδιο το σπήλαιο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που έπονται:
Μυστικός Λυκαβηττός

Μυστικός Λυκαβηττός

Μυστικός Λυκαβηττός

Μυστικός Λυκαβηττός

Τελειώνοντας αυτό το άρθρο, δεν θα θέλαμε να παραλείψουμε το ίδιο το βουνό της Αθήνας. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Λυκαβηττός ήταν ένας βράχος που κουβαλούσε στα χέρια της η θεά Αθηνά και της έπεσε έπειτα από μια κακιά είδηση που της έφερε ένα κοράκι. Από τότε τα κοράκια έγιναν μαύρα και ο βράχος έμεινε στην θέση που έπεσε, ρίζωσε και ονομάστηκε Λυκαβηττός…
Η θέα προς την θάλασσα είναι καταπληκτική. Αν εστιάσεις όμως πιο κοντά, στην Αθήνα, τότε απογοητεύεσαι για την κατάντια της πρωτεύουσας Πόλης…
Για αυτό και εμείς σας δείχνουμε τι είδαμε κοιτώντας μακρυά, στο πέλαγος.
Μυστικός Λυκαβηττός

Μυστικός Λυκαβηττός   

Μυστικός Λυκαβηττός

Ο Λυκαβηττός είναι ένας ενδιαφέρον τόπος. Τα μυστικά του πρέπει να είναι καλά κρυμμένα μέσα σε κλειδωμένα τούννελ και στοές. Οι Άγιοι Ισίδωροι αποτελούν ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει την πιο πάνω διαπίστωση…
Κείμενο, φωτογραφίες, έρευνα: dimdom για το Εν Αθήναις , http://www.authorway.com/enathinais/athina/129-mystikos-lykavittos
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: