Περί του γράμματος Άλφα, και..βοοειδών | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Περί του γράμματος Άλφα, και..βοοειδών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
15 Απριλίου 2016 21:41:00

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο,  είναι  αφελής  η άποψη αυτών πού νομίζουν ότι το Αλφα ετέθη  πρώτο ως γράμμα της Αλφαβήτου από τους Φοίνικες, λόγω του ότι αυτοί (οι Φοίνικες)  «Αλεφ»ονομάζουν το βόδι, το οποίο θεωρείται το πρώτο εκ των αναγκαίων , για τον άνθρωπο. ..!!

Εδώ εστιάζεται και η διαφορετική κοσμοθέωρηση των δυο πολιτισμών. Στον Αρχαίο Ελληνικό σύμφωνα με τον   Ησίοδο, η αξιολόγηση αυτή έχει ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «οίκον μεν πρώτιστα, γυναίκα τε, βούν τ’ άροτηρα».!!  (‘Έργα, 405)  .

Ακολούθως ό Πλούταρχος επεξηγεί ότι το Αλφα τίθεται πρώτο επειδή «φύσει, εκ των έναρθρων, εκφέρεται με απλό άνοιγμα του στόματος και  εκπνοή». Και συνεχίζει λέγοντας πως : «τα νήπια ταύτην πρώτνη αφιέναι φωνήν …» . Γι’ αυτό αρχίζουν από Aλφα οι λέξεις ανοίγω, άλαλάζω, άγω, αύλω,, αίρω …κ.λ.π

Τo Ετυμολογικό το Μέγα επεξηγεί: 
« Αλφα το στοιχείο, παρά το αλφω, το ευρίσκω. Πρώτον γάρ των άλλων στοιχείων εύρέθη …» (άλφάνω = προσπορίζομαι, κτώμαι, φέρω, εύρίσκω,  άλφη = κτησις, πρβλ. τιμαλφη,  αλφιτον =άλευρον, πρωταρχικόν διά την ζωήν. Ελληνικές λέξεις…)

Για αυτό τον λόγο εξάλλου σύμφωνα με τον Πλάτωνα  (Κρατύλο), τα βασικά στοιχεία τού σύμπαντος έχουν ονομασθεί  με λέξεις οί οποίες αρχίζουν από Α: Αήρ, Αέλιος, Αίθήρ, Αρουρα, Αία, Αλς, Αρχή, Ανθρωπος κ.λ.π.

Πηγή: Έλλην λόγος,  Αννα Τζιροπούλου  Ευσταθίου


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:



Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: