Πάνω από 7.000 υπολογίζονται οι νάρκες στην Κύπρο | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Πάνω από 7.000 υπολογίζονται οι νάρκες στην Κύπρο

5 Απριλίου 2016 11:38:00


Στην Κύπρο υπολογίζεται πως υπάρχουν σήμερα πάνω από 7 χιλιάδες νάρκες, που καλύπτουν έδαφος δυο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων γης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά των Ναρκών που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι περισσότερες νάρκες στην Κύπρο είναι αμερικανικής και κινέζικης κατασκευής. Πρόκειται για πέντε είδη ναρκών, τόσο κατά προσωπικού όσο και αντιαρματικές.

Όπως αναφέρεται κατά τα έτη 2004-2011 έγινε αποναρκοθέτηση πέραν των 27 χιλιάδων ναρκοπεδίων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, στο πλαίσιο των εργασιών αποναρκοθέτησης που ανέλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη, και μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί 14 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά τη διάρκεια των οκτώ αυτών ετών, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP-PFF), το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Υπηρεσίες Έργων (UNOPS) και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εργάστηκαν μαζί με τις δυο κοινότητες για να καθαρίσουν πέραν των 27 χιλιάδων ναρκοπεδίων από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Ογδόντα τοις εκατό της χρηματοδότησης αυτών των δραστηριοτήτων προήλθε από την ΕΕ.
Από το 1964, σημειώθηκαν έξι θάνατοι και έξι τραυματισμοί λόγω των ναρκοπεδίων. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, ευτυχώς χωρίς οποιοδήποτε τραυματισμό. Παρά την εκπαίδευση που γίνεται, οι ειδικοί αναμένουν ότι για κάθε 5 χιλιάδες νάρκες που απομακρύνονται θα σκοτώνεται και ένας εργαζόμενος ενώ θα τραυματίζονται άλλοι δυο, λόγω ατυχημάτων με εκρήξεις, αναφέρεται.
Σε ό,τι αφορά το κόστος καθαρισμού των ναρκοπεδίων, σημειώνεται πως αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από την τοποθέτηση των ναρκών. Συγκεκριμένα το μέγιστο κόστος για να δημιουργηθεί ένα ναρκοπέδιο είναι 70 ευρώ, ενώ το κόστος για να καταστραφεί μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 1000 ευρώ. Στην Κύπρο υπάρχουν σήμερα πέραν των 7 χιλιάδων ναρκοπεδίων, πράγμα που σημαίνει πως το κόστος για να καθαριστούν μπορεί να ανέλθει μέχρι τα 7 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2015 παρέμεναν στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός τέσσερα ναρκοπέδια και πέραν των 35 ναρκοπεδίων ήταν ακόμη διασκορπισμένα σε ολόκληρο το νησί.
ΠΗΓΗ http://www.pronews.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: