Ο ΟΑΕΕ ψάχνει για 120 εκατ. ευρώ για να καταβάλει συντάξεις
Ο ΟΑΕΕ ψάχνει για 120 εκατ. ευρώ για να καταβάλει συντάξεις
Όχι μόνο το ΙΚΑ αλλά και ο ΟΑΕΕ αναζητά ρευστό για την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων των επόμενων μηνών αρχής γενομένης από εκείνες του Σεπτεμβρίου. Oι συντάξεις του ΟΑΕΕ θα καταβληθούν στις 1-2 Σεπτεμβρίου.
Υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως έχει “προϋπολογιστεί” ένα ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ να δοθεί στον ΟΑΕΕ προκειμένου να καλύψει πλήρως τις ανάγκες χρηματοδότησης των συντάξεων του για το Σεπτέμβριο και το μόνο που εκκρεμεί να αποφασιστεί είναι αν αυτό το ποσό θα αποδοθεί από τα “υπό κατανομή κονδύλια” του κρατικού προϋπολογισμού ή από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Τα 120 εκατ. ευρώ τα οποία αναζητά ο ΟΑΕΕ αντιστοιχούν στο 45% περίπου των απαιτούμενων κεφαλαίων (συνολικά 274 εκατ. ευρώ) για την καταβολή των συντάξεων σε μηνιαία βάση.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή εν μέσω τραπεζικής αργίας και capital controls, ο ΟΑΕΕ εισέπραξε 210 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές έναντι 160 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2014.
Υπενθυμίζεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ αποφάσισε να ζητήσει 180 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ και άλλα 110 εκατ. ευρώ (ως βραχυπρόθεσμο δάνειο) από το ταμείο ασφάλισης του Δημοσίου και το Ταμείο Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ), προκειμένου να καλύψει το 30% των δαπανών που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου οι οποίες πρέπει να καταβληθούν στις 28 Αυγούστου.
Εξάλλου και το Ταμείο Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) ζήτησε από το ΑΚΑΓΕ 20 εκατ. ευρώ για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των συντάξεων Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, κλείνοντας “τρύπες” που αντιστοιχούν στο 71% των μηνιαίων συνταξιοδοτικών δαπανών του (14 εκατ. ευρώ). Το ΤΑΝ μάλιστα είχε δανειστεί κατά τους προηγούμενες μήνες ορισμένα ποσά από το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικών) και το ΤΣΑΥ (ιατρών) με τα οποία “συστεγάζεται” στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Επαγγελματιών.
ΠΗΓΗ : CAPITAL
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: