Έρχεται ρύθμιση-σοκ μετά από απαίτηση των δανειστών – Σταδιακά η συνταξιοδότηση θα φτάσει στα 72 έτη

 

Έρχεται ρύθμιση-σοκ μετά από απαίτηση των δανειστών – Σταδιακά η συνταξιοδότηση θα φτάσει στα 72 έτη

 

Με ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προβλέπεται η αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πέρα του 67ου έτους, από το 2021 και μετά
– Το όριο θα αυξηθεί από το πρώτο έτος προσαρμογής στον νέο νόμο, κατά 4 με 6 μήνες
– Παράλληλα, με άλλη νέα ρύθμιση θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συντάξεις, αφού η αναλογία της βασικής σύνταξης θα χορηγείται μόνο μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας
– 300.000 εργαζόμενοι που βρίσκονταν μία ανάσα πριν από τη συνταξιοδότηση θα δουν τα όρια ηλικίας τους να αυξάνονται ακόμη και κατά 12 χρόνι
α

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκούν οι εκπρόσωποι των θεσμών, όσον αφορά τις συντάξεις και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.


Σε πρώτη φάση οι ρυθμίσεις είναι:

1. Αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πέραν του 67ου έτους, από το 2022 και μετά. Τα όρια ανακαθορίζονται από 1/1/2014 και ανά τριετία με βάση τους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT.

2. Εφαρμογή του νόμου 3863/2010 με βάση τις αλλαγές του μνημονιακού νόμου 4334. Η τελική σύνταξη για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1/1/2015 θα αποτελείται από το τμήμα σύνταξης για τα χρόνια ασφάλισης έως το 2010, το τμήμα σύνταξης με βάση τις αποδοχές και τις εισφορές από το 2011 και μετά και το τμήμα από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, το οποίο θα είναι ανάλογο με τα χρόνια ασφάλισης από το 2011 δια του συνόλου των ετών ασφάλισης. Ένας ασφαλισμένος που θα βγει στη σύνταξη το 2015 θα λάβει την αναλογία για τα έτη που έχει από το 2011 έως το 2014, αφού συμπληρώσει τα 67 του έτη. Η ρύθμιση επιφέρει νέες μειώσεις στις συντάξεις.

3. Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο προέβλεπε ότι υποχρεωτικά από 1/1/2015 όλα τα επικουρικά ταμεία εντάσσονται στο ΕΤΕΑ, δίδεται τελικά παράταση έως το τέλος του 2015 για να επιλέξουν τα ταμεία αν θα ενταχθούν στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο ή θα γίνουν επαγγελματικά. Πρόκειται για τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ και τους τομείς Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών και Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων.
Ακόμη, είναι οι κλάδοι επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, ο Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράφων και ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων, ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου και ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών του ΝΑΤ.

4. Στο αρχικό σχέδιο προβλέπεται ότι από 1/1/2016 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους έως το 2021 στα επίπεδα του 2015. Αποσαφηνίζεται τώρα ότι αφορά σε “πάγωμα” των κατώτατων ορίων συντάξεων.

Τα σημεία για τα οποία πιέζουν για αλλαγές οι δανειστές είναι:

1. Τα όρια συνταξιοδότησης: Στο “κάδρο” έχουν μπει οι περίπου 300.000 εργαζόμενοι που βρίσκονταν μία ανάσα πριν από τη συνταξιοδότηση και πλέον θα δουν τα όρια ηλικίας τους να αυξάνονται ακόμη και κατά 12 χρόνια.

2. Όσοι εξακολουθούν να βγαίνουν με πρόωρη σύνταξη: Θα επιβαρυνθούν με μία επιπλέον 10% περικοπή στις συντάξεις τους (πέναλτι).

3. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, προβλέπεται η εναρμόνιση από 1ης Ιουλίου 2015 των εισφορών για όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία με τη δομή των εισφορών προς το ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει πως οι συντάξεις του ΟΓΑ ποθ στηρίζονται κατά 70% στον κρατικό προϋπολογισμό, του ΟΑΕΕ (στήριξη 60%) και του ΝΑΤ (80%) θα εξανεμιστούν.

Πηγή: Αγορά

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

1 thought on “Έρχεται ρύθμιση-σοκ μετά από απαίτηση των δανειστών – Σταδιακά η συνταξιοδότηση θα φτάσει στα 72 έτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: