Μόλις… 20ος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας η Ρωσία | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Μόλις… 20ος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας η Ρωσία

10 Απριλίου 2015 14:09:00

Μόλις την… 20η θέση κατέχει η Ρωσία μεταξύ των χωρών προς τις οποίες κατευθύνονται οι ελληνικές εξαγωγές, φθάνοντας το 2013 στα 406 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών προς όλες τις χώρες του κόσμου ανήλθαν το 2013 σε 29 δισ. ευρώ. Συνεπώς οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία αποτελούν μόλις το 2,2% του συνολικών ελληνικών εξαγωγών.

Ο μύθος λοιπόν του κορυφαίου εμπορικού εταίρου που επιχείρησε να δομήσει ο V. Putin κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εμφανίζοντας τη Ρωσία ως έναν από τους σημαντικότερους αποδέκτες των ελληνικών προϊόντων καταρρίπτεται από τα επίσημα στοιχεία (ΕΛΣΤΑΤ), κάτι που αποδεικνύεται και από το κόστος στην ελληνική οικονομία λόγω του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία ήταν τελικά μόλις 50 εκατ. ευρώ.


Σημειώνεται, ότι οι επιπτώσεις των ρωσικών κυρώσεων αφορούσαν συγκεκριμένες μόνον κατηγορίες προϊόντων, κυρίως αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα (ροδάκινα, φράουλες, ακτινίδια, κεράσια, βερίκοκα, αγγούρια, μανταρίνια, λαβράκια κ.α). Η αξία των εξαγωγών των συγκεκριμένων προϊόντων ανήλθε σε περίπου 125 εκατ. ευρώ το 2013, αντιπροσωπεύοντας το 30% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία. Η αξία αυτή μειώθηκε στα 76 εκατ. το 2014,διαμορφώνοντας τις συνολικές εξαγωγές της χώρας προς τη Ρωσία πέρυσι στα 356 εκατ. ευρώ, μέγεθος δηλαδή ασήμαντο σε σχέση με άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία αφορούν κυρίως:

• Γουνοδέρματα 87 εκατ. ευρώ (μερίδιο 21,5%)
• Ακτινίδια 25 εκατ. ευρώ (μερίδιο 6,3%)
• Ροδάκινα 24 εκατ. ευρώ (μερίδιο 6%)
• Φράουλες 23,5 εκατ. ευρώ (μερίδιο 5,7%)
• Ηλεκτρικοί ανελκυστήρες 16,6 εκατ. ευρώ (μερίδιο 4%)
• Χρώματα και βερνίκια 12 εκατ. ευρώ (μερίδιο 2,9%)
• Βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα και άλλα 12 εκατ. ευρώ (μερίδιο 2,9%)
• Μπρουνιόν και νεκταρίνια 10 εκατ. ευρώ (μερίδιο 2,4%)
• Ελαιόλαδο 8 εκατ. ευρώ (μερίδιο 1,9%)

Πώς θολώνει την εικόνα ο Putin

Αντίθετα, οι εξαγωγές της Ρωσίας προς την Ελλάδα ανήλθαν το 2013 σε 6,6 δισ. ευρώ. Αυτές επικαλείται ο V. Putin, θολώνοντας την πραγματική εικόνα.

Οι εισαγωγές από τη Ρωσία, περιλαμβάνουν:

• Ακατέργαστο πετρέλαιο 3,6 δισ. ευρώ (54,7%)
• Πετρέλαιο εξωτερικής καύσης 1,1 δισ. ευρώ (17%)
• Φυσικό αέριο 983 εκατ. ευρώ (14,8%)
• Λάδια από πετρέλαιο ή ασφαλτούχα ορυκτά 255 εκατ. ευρώ (3,86%)

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι αν κάποιος έχει όφελος από τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, αυτός δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ρωσία λόγω πετρελαίου και φυσικού αερίου. Χωρίς τα πετρελαιοειδή πάντως, η Γερμανία ήταν και παραμένει (και μάλιστα με μεγάλη διαφορά) ο πρώτος εξαγωγέας προϊόντων προς την Ελλάδα (4,5 δισ. ευρώ το 2013).
ΠΗΓΗ : CAPITAL.GR

Πηγή:www.capital.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: