Κονδύλια 3,3 εκατ. ευρώ για ελληνικές έρευνες στο Διάστημα | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Κονδύλια 3,3 εκατ. ευρώ για ελληνικές έρευνες στο Διάστημα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΛΛΑΔΑ
4 Δεκεμβρίου 2014 23:39:00

 

 Δύο συμφωνίες διμερούς συνεργασίας στον τομέα του Διαστήματος υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας δρ Χρήστος Βασιλάκος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης σε υπουργικό επίπεδο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ/ESA), στο Λουξεμβούργο.

Οι συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας και Ελλάδας-Γερμανίας προβλέπουν τη χρηματοδότηση των ελληνικών εταιρειών και ερευνητικών φορέων, με κεφάλαια συνολικού ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση δράσεων στον τομέα του Διαστήματος σε συνεργασία με εταιρείες από τις δύο χώρες, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΟΔ.
Τα σχετικά κονδύλια προέρχονται από τη συμμετοχή των δύο αυτών κρατών-μελών του ΕΟΔ στον προϋπολογισμό του Οργανισμού και θα αποτελέσουν καθαρή εισροή πόρων για την Ελλάδα.

Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες αυτές θα υλοποιηθούν υπό την επίβλεψη του ΕΟΔ και θα δώσουν την ευκαιρία στην ελληνική διαστημική βιομηχανία να βελτιώσει την τεχνογνωσία της, να εδραιώσει τη διεθνή της δικτύωση και να αυξήσει τις εξαγωγές της. Οι τεχνολογικοί τομείς που αφορούν οι δύο συμφωνίες, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων υλικών, τη μικροηλεκτρονική, την ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού, την παρατήρηση της Γης και προηγμένες δικτυακές τεχνολογίες.

Ο κ. Βασιλάκος δήλωσε ότι οι συμφωνίες «είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα και η διμερής συνεργασία με τη Γαλλία και τη Γερμανία στον τομέα του Διαστήματος έρχεται σαν επισφράγιση πολυετούς και ιδιαίτερα επιτυχημένης διακρατικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις δύο αυτές χώρες σε πλήθος θεματικών τομέων Έρευνας και Τεχνολογίας».

Όπως είπε, «απώτερος στόχος των συμφωνιών του Λουξεμβούργου είναι οι προς υλοποίηση κοινές δραστηριότητες να αποτελέσουν την αρχή μίας σταθερής συνεργασίας της Ελλάδας με τις δύο ευρωπαϊκές χώρες σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, φέτος, για πρώτη φορά από τη συμμετοχή της στον ΕΟΔ, θα έχει τόσο υψηλή γεω-επιστροφή προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων».

Η Ελλάδα αποτελεί πλήρες κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος από το 2005 και η συμμετοχή της δίνει στις εταιρείες και στους ερευνητικούς φορείς της χώρας τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε επιστημονικά και βιομηχανικά προγράμματα σχετικά με το διάστημα. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΕΟΔ ενισχύει την τεχνογνωσία και τις υποδομές των εγχώριων φορέων και συμβάλλει στην εξαγωγική ικανότητα της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: