Το Βέλγιο αποσύρει τα νομίσματα του ενός και των δύο λεπτών

Το Βέλγιο αποσύρει τα νομίσματα του ενός και των δύο λεπτών  Περίπου το 60% των νομισμάτων «εξαφανίζονται» από την κυκλοφορία κάθε χρόνο Με απόφαση του Κοινοβουλίου του Βελγίου τα νομίσματα του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία και οι τιμές θα προσαρμοστούν ανάλογα. Συγκεκριμένα η απόφαση του Κοινοβουλίου προβλέπει πως όλες οι τιμές που λήγουν σε ένα, δύο, ή επτά λεπτά θα στρογγυλοποιούνται προς τα κάτω, ενώ οι τιμές σε τρία, τέσσερα, οκτώ και εννέα θα στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω.  


Σύμφωνα με την υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Επιστημών του Βελγίου Σαμπίνε Λαρουέλ η σταδιακή απόσυρση των μικρότερων νομισμάτων του ευρώ θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα ενώ δεν αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων κατά την προσαρμογή των τιμών. Το Βέλγιο γίνεται έτσι η δεύτερη χώρα μετά την Φινλανδία που δεν δα δέχεται τα κέρματα του ενός και των δύο λεπτών στις συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή το γειτονικό Λουξεμβούργο έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ανάλυση για τις συνέπειες που θα είχε η απόσυρση των εν λόγω κερμάτων και από το Μεγάλο Δουκάτο.  Τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί. Γεγονός είναι πως από το 2002 τα νομίσματα του ενός και των δύο λεπτών έχουν κοστίσει συνολικά στις χώρες της Ερυωζώνης περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από την πραγματική αξία των νομισμάτων, ενώ περίπου το 60% των νομισμάτων αυτών «εξαφανίζονται» από την κυκλοφορία κάθε χρόνο.

ΠΗΓΗ : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: