Ούτε το 2029 ούτε το 2036 δεν θα συντριβεί στη Γη ο Άποφις | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Ούτε το 2029 ούτε το 2036 δεν θα συντριβεί στη Γη ο Άποφις

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ
11 Ιανουαρίου 2013 21:19:00

Οι νέοι υπολογισμοί που έγιναν από τους αστρονόμους της NASA, μετά το προχθεσινό πέρασμα του δυνητικά επικίνδυνου αστεροειδούς Άποφι από τη γειτονιά της Γης, ουσιαστικά εκμηδενίζουν πλέον τις πιθανότητες να πέσει πάνω στον πλανήτη μας το 2036, καθώς είναι μικρότερες από μία στο εκατομμύριο.

«Η πιθανότητα πρόσκρουσης, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, είναι μικρότερη από μία στο εκατομμύριο, συνεπώς μπορούμε με ασφάλεια να αποκλείσουμε την περίπτωση να πέσει στη Γη το 2036. Το ενδιαφέρον μας πλέον για τον αστεροειδή Άποφι είναι ουσιαστικά επιστημονικό για το προβλεπόμενο μέλλον», δήλωσε ο Ντον Γιέομανς της NASA, ο οποίος είναι υπεύθυνος του ειδικού γραφείου για την παρακολούθηση των διαστημικών σωμάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τον πλανήτη μας (Near-Earth Object Program Office).
Ο Άποφις, που έχει το μέγεθος περίπου τριάμισι ποδοσφαιρικών γηπέδων, ανακαλύφθηκε το 2004 και έγινε διάσημος, επειδή οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι υπάρχει μία όχι αμελητέα πιθανότητα (2,7%) να πέσει στη Γη στις 13 Απριλίου 2029, όταν θα πλησιάσει μόλις στα 31.220 χιλιόμετρα, πιο κοντά και από τους γεωστατικούς δορυφόρους που κινούνται σε ύψος 36.000 χλμ. Επόμενες μετρήσεις, όμως, ουσιαστικά απέκλεισαν αυτή την πιθανότητα, αλλά άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσκρουσης για τις 13 Απριλίου 2036 – κάτι που πλέον επίσης έρχονται να αποκλείσουν οι νέες καθησυχαστικές μετρήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έκανε προχθές νέες παρατηρήσεις του Άποφι με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χέρσελ» και ανακοίνωσε ότι ο αστεροειδής είναι περίπου 20% μεγαλύτερος από τις έως τώρα εκτιμήσεις (325 μέτρα αντί 270). Έχει επίσης 75% μεγαλύτερη μάζα σε σχέση με τους προηγούμενους υπολογισμούς. Ακόμα κι αν ποτέ ο Άποφις (που φέρει το όνομα ενός ερπετοειδούς θεού της αρχαίας Αιγύπτου) έπεφτε στη Γη, εκτιμάται ότι θα προκαλούσε εκτεταμένες καταστροφές, αλλά όχι σε βαθμό να εξαφανιστεί ο ανθρώπινος πολιτισμός.
Ένας άλλος μικρότερος και λιγότερο γνωστός αστεροειδής, ο 2012 DA14, διαμέτρου 40 μέτρων, αναμένεται να περάσει ακόμα πιο κοντά από τη Γη, στα μέσα του επόμενου μηνός, από ό,τι ο Άποφις το 2029, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν συντρέχει κίνδυνος, σύμφωνα με τους αστρονόμους που έχουν υπολογίσει την τροχιά του.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Για  την προσπάθεια  μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε. 


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: